Ministeck


Op deze pagina vindt u mijn Ministeck ontwerpen voor kinderen vanaf een jaar of 5. Ik heb daarbij mijn eigen applicatie (zie onder) gebruikt en de ontwerpen zijn schermafdrukken van die applicatie.
Ik heb alleen de eerste 24 kleuren gebruikt en bij elk ontwerp staat ook welke kleuren en hoeveel strips (onder kolom "s") er nodig zijn om het voorbeeld in het echt na te maken.
Klik op een plaatje om het ontwerp (pdf) te openen en daarna kunt u het afdrukken. U kunt ook op de tekst onder het plaatje klikken, dan opent het als schermafdruk. Daarmee kan het voorbeeld gemakkelijker vanaf het scherm gemaakt worden.

Ministeck dieren1 Ministeck dieren2 Ministeck insecten Ministeck voertuigen Ministeck gebouwen
dieren1
dieren2
insecten
voertuigen
gebouwen
Ministeck luchtballon Ministeck dora Ministeck huis
luchtballon
Dora
huis


Dit zijn de eerste 24 Ministeck kleuren. Deze kunt u ook afdrukken en gebruiken bij het maken van de voorbeelden.

Ministeck kleuren    

Om de pdf documenten te kunnen opnenen, heeft u een pdf reader nodig, bijvoorbeeld van Adobe.


Zelf ontwerpen maken
Ministeck ontwerpen
klik op het plaatje.Als u op het plaatje klikt opent de applicatie in een nieuw scherm.
Voor deze applicatie heeft u een Java plugin nodig, deze is te vinden op: java.com.

Met deze applicatie kunt u zelf Ministeck voorbeelden maken voor uw kinderen.
U kunt voorbeelden maken voor grondplaten van 16x16 tot 48x48 gaatjes (16 gaatjes = 6,7cm, 32 gaatjes = 13,3cm, 48 gaatjes = 20 cm). U kunt wisselen tussen 32x32 en 48x48 gaatjes, maar let op! de gelegde stukjes worden dan wel verwijderd.
Met de linkermuisknop kunt u stukjes oppakken en neerleggen. Met de rechtermuisknop kunt u wisselen tussen de opgepakte stukjes. Met de rechtermuisknop kunt u ook weer een nieuw stukje oppakken, nadat u een stukje heeft neergelegd. Zo kunt u snel achter elkaar dezelfde stukjes leggen.
Eenmaal neergelegde stukjes kunnen weer opgepakt worden en ergens anders geplaatst worden. En verder kunt u stukjes verwijderen (met de rode x knop) en van kleur veranderen (met de blauwe o knop). U kunt ook alle stukje in een keer verwijderen met de knop met de prullenbak.
Als nu na het verwijderen of kleur veranderen weer stukjes wilt gaan neerleggen, moet u eerst op de knop met het vierkantje klikken.
Tenslotte wordt ook bijgehouden hoeveel stukjes u hebt gebruikt, van welke kleur en hoeveel strips u van elke kleur nodig heeft om het ontwerp in het echt te maken.
Als u het ontwerp wil afdrukken, kunt u het beste een schermafdruk maken met de toets PrntScrn en dan bijvoorbeeld in Paint het plaatje plakken, bijknippen en bewaren op uw harde schijf.

M.b.v. de knop met de blauwe pijl kunt u plaatjes van uw Clipboard opnemen als achtergrond, om zo gemakkerlijk een Ministeck voorbeeld te kunnen maken.
Dit werkt op dit moment echter alleen als u dit in de beveiliging van de Java plugin aangeeft. Hoe dat moet, wordt hier beschreven.

De plaatjes worden altijd getoond met afmeting 480x480 pixels, dus u kunt het beste zelf ervoor zorgen dat u plaatje deze afmetingen heeft. Dit is bijvoorbeeld een afbeelding om een 16x16 gaatjes voorbeeld te maken:

bij 480 pixels

U kunt deze afbeelding gebruiken om het zelf te proberen. Sla eerst de afbeelding op met rechtermuis --> opslaan als. Open dan de afbeelding met Paint: ga naar Mijn Afbeeldingen (als de afbeelding hier is opgeslagen), klik met de rechtermuisknop op het bestand (mini_bij_480.jpg) en kies Openen met Paint.
Klik dan op Edit --> Select All (alles selecteren Ctrl-A) en Edit --> Copy (kopieren Ctrl-C). En klik in de Ministeck applicatie op de knop met de blauwe pijl. Als het goed is, wordt de afbeelding nu getoond in de linkerbovenhoek.
U kunt nu stukjes gaan leggen en het voorbeeld maken, zo heb ik het gedaan:

bij ontwerpen

Als u tevreden bent, verwijdert u het plaatje weer, u maakt een scherm afdruk (PrntScrn), u vraagt dan het plaatje op in Paint (Edit --> Paste, plakken Ctrl-V). Vervolgens schuift en verkleint u het plaatje en tenslotte kunt u het plaatje opslaan met File --> Save as.
U kunt dan het voorbeeld afdrukken, of vanaf het scherm maken.

Er is ook een knop waarmee u het voorbeeld meteen kunt printen. Ik zelf print meestal naar pdf m.b.v. PrimoPDF. Daarmee kunnen de voorbeelden opgeslagen worden en later opnieuw gebruikt.
De ontwerpen die u afdrukt met de print-knop worden wat groter dan de afdrukken met de PrntScrn toest.


Een overzicht van de knoppen:

ministeck knoppen Met knop 1 kunt u stukjes leggen. Deze moet u weer indrukken nadat u stukjes heeft verwijderd of ingekleurd.
Met knop 2 kunt u stukjes verwijderen.
Met knop 3 kunt u stukjes inkleuren.
Met knop 4 kunt u alles verwijderen.
Met knop 5 kunt u printen.

Met knop 6 kunt u een plaatje als achtergrond toevoegen.
Met knop 7 kunt u het plaatje weer verwijderen.
Met knop 8 worden de kleuren van het plaatje omgezet naar de Ministeck kleuren. (zie onder - rechtsonder)
Met knop 9 wordt het plaatje omgezet naar vakjes. Dit werkt nog niet helemaal goed. (zie onder - linksonder)


tijgetje in ministeck kleuren

Linksboven is een plaatje van Teigetje, rechtboven is dit plaatje in de ministeck applicatie.
Linksonder zijn alle kleuren met knop 8 omgezet naar (de dichtsbijzijnde) Ministeck kleuren.
Rechtsonder is het plaatje met knop 9 omgezet naar vakjes, waarbij de gemiddelde genomen is. Vooral bij grote verschillen in kleuren in een vakje (bijvoorbeeld zwart en wit), gaat dit nog niet zo goed.